Как да снимаме нашите домашни любимци

Животът ни става по-красив, по-смислен, по-лек, ако имаме някой, на когото да дарим безусловната си любов. Да, тук в този материал, имам предвид домашните ни любимци, тези четириноги косматковци, с които споделяме ежедневието си и са част от нашите семейства. Тяхната любов и привързаност са спонтанни и безпрекословни. Те не очакват от нас прегръдка, но ни даряват с настроение и ентусиазъм, помагат ни да понесем по-леко превратностите на живота.

Снимането на животни е един от най-забавните, но и от най-трудните жанрове във фотографията. За добрата снимка обикновено, освен късмет, се изисква най-вече търпение. Винаги, когато имате възможност, не се колебайте да използвате наличната естествена светлина. Използването на светкавица, освен че причинява ефекта „червени очи”, често стресира животното и сесията ви най-вероятно е обречена. Ако все пак решите да снимате със светкавица и сте в помещение, опитайте се да отразите светлината в тавана. Така светлината ще „пада” отгоре и няма да плаши животното.

При заснимането им един от най-лесните и удобни похвати е използването на голямо фокусно разстояние. По този начин можете да се „приближите” достатъчно, за да изолирате ненужното, а снимката ви ще бъде по-портретно ориентирана. Използвайте по-малка цифра като настройка за блендата. Това ще ви позволи допълнително да изолирате предния от задния план и да концентрирате вниманието върху животното. Търсете сенчести места, ако моделът ви е на ярко слънце, той ще е на черни светлосенки. Вие също трябва да сте в сянката, защото ако в обектива ви попадне по-остра светлина, това ще доведе до загуба на контраст и наситени цветове.

До известна степен подходът при заснемане на животни е подобен на заснемането на хора. В стойностната снимка е уловен преди всичко и характерът на модела. Ако познавате добре животното, е голямо предимство. Познавайки неговите навици, ще сте една идея по-подготвени, когато решите да уловите характерното в поведението му. Не спирайте да търсите различни ъгли, от които, освен него, ще успеете да уловите и част от обстановката, в която то живее. Не се двоумете да включите в снимките и хора. Така, освен забавление, ще си създадете и скъпи спомени. Изберете по-близък план, застанете на нивото на животното и се целете в очите, опитайте се да ги заснемете възможно най-изразителни. Уловете този разговор без думи, в който питомникът ви говори по своя си начин.

Текст и снимки: Елица Гунчева – Facebook страница El!tza Photography

Очаквайте в следващата статия: Основни термини във фотографията: бленда, скорост, експозиция.

Вашият коментар