Манастирът „Св. Николай Чудотворец” в Арбанаси има приказна история

В него преди много години са отсядали дори Фердинанд и Борис III. Помещенията, които те са обитавали, са запазени и до днес в почти автентичния си вид. Началото му се свързва с времето на Асеневци и мащабното строителство, което царете от тази династия предприемат през ХIII в. После, през годините, обителта няколко пъти е опожарявана и разграбвана, особено след падането на Велико Търново под турско робство през 1393 г. Много монаси са намерили смъртта си, защитавайки манастира, а останалите живи, са го възстановявали винаги. Чумата е опустошавала манастира при пъти – през 1717, 1729 и 1744 г. Пожар е изпепелявал всичко през 1798 г., но само две години по-късно местните хора са вдигнали храма си отново. Век по-късно Зотик Преображенски обновява манастира и става духовен наставник на сестрите в него.

През 60-те г. на миналия век обителта процъфтява. В манастира са живели около 40 монахини, които са се занимавала с тъкане на шаяци и черги, с плетене на чорапи и др. По време на Априлското въстание по препоръка на Матей Преображенски и йеромонах Харитон монахините тъкат шаяк и изработват дрехи за въстаниците от Първи революционен окръг. По време на Руско-турската война, руските военни части са били разквартирувани в село Арбанаси, монахините са им помагали и като благодарност получават като дарение иконостас за манастирската черква. В тези славни години манастирът е бил разширен, а църквата му е била първата в Арбанаси с купол. Според легендите, които се носят от уста на уста, в манастира има две чудотворни икони. Едната е на Богородица, другата – на св. Николай. За чудесата разказват и монахините, и хора, чиито желания са се сбъдвали. „Всички знаят за иконата на Богородичка, но малцина са тези, които знаят, че в нашия манастир чудотворна е и иконата на св. Николай Чудотворец”, казват монахините и могат с часове да разказват за чудесата, станали пред очите им.

Преди време младо момче прекрачило прага на манастира и донесло прекрасна икона на Николай Чудотворец. Разказало, че когато влязло в магазина, иконата сама го повикала и тя го избрала. Монахините помнят и жена, която дълго време нямала деца, но един ден ѝ се явил мъж в бели дрехи, който ѝ казал, че тя ще роди син и поискал да го кръсти на негово име – Николай. Така и станало.

Иконата на Богородица обаче е тази, на която най-често жените се молят за рожби или за изцеление на болно дете. Чудотворните икони на Богородица троеручица в Арбанаси са две и едната е в манастира „Св. Николай Чудотворец”. Според преданията иконата в манастира „Св. Николай” е донесена тук от Гърция и тя цери безплодие и изпълнява желания. Но само ако силно вярваш и ако помислите ти са добри, благочестиви и богоугодни. Това може да бъде проверено много лесно на място. След като намислиш желанието си, трябва да залепиш монета върху лицето на Божията майка. Ако монетата се задържи, значи Бог е чул молбата ти. Ако монетата падне, желанието ти няма да се сбъдне, докато не станеш по-добър и не промениш живота си.

My Veliko Turnovo

Вашият коментар