6 идеи за по-добри детски снимки

За начинаещи любители на фотографията

Снимките на новородени и на малки дечица винаги будят умиление и възторг. Виждаме едни усмихнати или спящи ангелчета и бързаме да грабнем апаратите, завладени от неистов ентусиазъм и снимаме поне, докато ни свърши батерията. Бягаме след малките търчащи фото-обекти, не спираме да им казваме да гледат към фотоапарата, лъжем ги, че има някакво зайче, а отгоре на всичко и настояваме да ни се усмихват. Боже, колко ли налудничаво изглеждаме в техните очички… После качваме снимките на компютъра и се оказва, че повечето кадри са или тъмни, или размазани, или само с половината лице на детето… Няма да ви лъжа, че снимането на деца е лесна работа (вероятно вече сами сте се убедили в това). Нито мога да ви дам конкретна рецепта и настройки на фотоапаратите. Съжалявам, ако съм ви разочаровала.

Аз самата все още продължавам да се уча. Даже съм съвсем в началото или малко след него. Обикновено самообучението преминава на принципа проба – грешка, което е съвсем естествен етап, но се напредва много по-бавно. Затова направете като мен – отделете време и започнете с упътването на фотоапарата си. След него в главата ви ще бъде пълна каша, но спокойно. Към него добавете и няколко книжки за фотография (вече има много и в електронен вариант) и нещата ще започнат да се избистрят едно по едно. Разглеждайте снимки на други фотографи, за да черпите идеи. Ако можете да си позволите, посетете курс по фотография. Включете се в някой фотографски форум и да се надяваме там да срещнете отзивчиви съфорумци. Изпълнявайте дневни, седмични или месечни проекти. И най-важното – снимайте, снимайте, снимайте.

А ето моите по-конкретни препоръки относно детските снимки:

Номер 1 – Бъдете търпеливи

Често се случва началото на детската фото сесия да бъде трудно и мъчително. Детето може въобще да не иска да застане пред обектива. По много причини – да се срамува, да се глези, да не се чувства добре точно в този момент (и те са хора, все пак), да не са му облекли любимата блузка, да е гладно, да не си е доспало… А може просто да не ви е харесало за негов фотограф. Но вие не се отчайвайте и запазете спокойствие. Не насилвайте детето да ви позира. Поразходете се заедно, поиграйте или просто поговорете за любимите му занимания и нещата изведнъж ще потръгнат.

Номер 2 – Бъдете готови

Бъдете готови за всичко с децата. Очаквайте неочакваното и имайте пълна готовност да снимате. Предвиждайте какво може да се случи и къде е най-подходящо да застанете. Движете се постоянно и не изпускайте да уловите невероятните детски емоции. Не губете време постоянно да преглеждате току-що направените снимки. Защото, докато се взирате в дисплея на фотоапарата си, нещо наистина интересно може да се случи и вие да изпуснете възможността да го запечатате. След снимките ще имате достатъчно време да разглеждате какво сте сътворили.

1907479_10153304114355485_3251500976610642616_n

Номер 3 – Снимайте на нивото на техните очи

Ако вие сте прави и снимате малко дете, то ще изглежда още по-малко, отколкото в действителност е. Снижете се до неговото ниво (и в буквален, и в преносен смисъл) и ще направите много по-красиви снимки. Вместо да стърчите над детето и да му навирате фотоапарата си в лицето му, можете да коленичите и заедно с него да рисувате, да играете с колички и други забавни и занимателни игри и някак не толкова натрапчиво да направите и заветните снимки.

Номер 4 – Изберете правилния режим на фокусиране

Не можем да минем и без малко теория. Снимането на движещи се обекти изисква правилни настройки на фотоапарата и много практика. Повечето фотоапарати имат различни режими на фокусиране – затова е задължително да се запознаете с ръководството на фотоапарата си. От основните автофокусни режими изберете така нареченото следящо фокусиране (AF-C при фотоапаратите Nikon, Al Servo – при Canon). Това означава, че апаратът НЕ заключва фокуса при наполовина натиснат спусък. След първоначалното фокусиране фотоапаратът продължава да префокусира и да следи движещия се обект, докато спусъкът е натиснат наполовина или дори изцяло.

Също така може да изберете опцията за продължително снимане на последователни кадри – натискате до долу и задържате спусъка на фотоапарата и той прави множество почти еднакви снимки, от които вие след това да си изберете най-сполучливите.

Номер 5 – Бъдете забавни

Правете смешни физиономии, “въоръжете” се с някоя малка плюшена играчка, влезте в пясъчника и покажете, че наистина ви е приятно да бъдете с това дете.

Номер 6 – Оставете на детето да бъде водещата фигура

Така или иначе, не можете да накарате едно дете да направи каквото и да било, без негово желание, така че по-добре пуснете контрола и направете времето си заедно максимално приятно. Забравете всички “Не-та” и “Трябва да…” и на първо място поставете забавлението и ще се убедите, че добрите снимки се получават в резултат точно на него.

Щастливо снимане!

Моника Христова – Monique Photography

Вашият коментар