Компрес с извара срещу висока температура и ангина

anginaИмунитетът ни отслабва през зимата и заради ниските температури и това на всички ни е известно. Най-често боледуват децата особено в края на януари и началото на февруари, когато е пикът на сезонните вирусни инфекции и честите ангини.

Пропускаме това, че болното гърло може да доведе до усложнени, както и сложното име на коките, които причиняват ангината и още куп други заболявания. Личните лекари изписват широкоспектърни антибиотици, за да спестят подобни усложнения, но ние ще си говорим за алтернативните методи на лечението. Все по-често родителите избират хомеопатични препарати, Шуслерови соли и „бабини“ рецепти, които помнят от детството.

При болно гърло един от изпитаните методи е КОМПРЕСЪТ С ИЗВАРА, който действа безотказно дори при гнойни налепи и висока температура. В народната медицина на изварата се приписват качества, близки до тези на антибиотика. Приготвянето на компреса става бързо и лесно с обезсолена извара, която можем да намерим в близкия квартален магазин. Разстила се с дебелина 1 см върху марля или мек плат, а отгоре се слага найлон и се притиска с вълнен шал около шията. Компресът се поставя преди лягане и с него се спи през цялата нощ. Вторият вариант, който обаче отнема повече време, е да си направим сами извара, като пресечем прясно мляко с добавяне на малко лимон, оцет или кисело мляко в него и леко го затоплим. Сместа се оставя да се отцеди добре, след което се прилага по същия начин. Компресът действа в продължение на осем часа и помага също за бързото овладяване на отити.

Другият изпитан метод за болно гърло е КЛЕЕВАТА ТИНКТУРА, която може да се купи от аптеката или да си я приготвим сами у дома със спирт и прополис. Върху бучка захар се капва малко клеева тинктура, след което се смуче. Това е много подходящ вариант за възрастни пациенти, тъй като при децата може да се прояви алергична реакция, ако преди това не са използвали подобни пчелни продукти. Дневно възрастните пациенти могат да взимат по 3-4 бучки, докато намалеят болките в гърлото.

За високата температура

До 38 градуса тя не е опасна, по този начин тялото се опитва да се пребори с вирусите, които го атакуват. В това са категорични лекарите. Съветът им е само, когато температурата е по-висока, тогава да се дават медикаменти. Ако обаче не е, пробвайте пак с компрес с извара .

Или с КОМПРЕСИ С ВОДА И ОЦЕТ. Водата и оцетът се смесват в съотношение 2:1. Поставят се върху челото, дланите, ходилата и големите групи мускули на ръцете и краката, тъй като охлаждането на тялото по този начин става много по-лесно. Но не и върху гърдите и особено в областта на сърцето.

Компресите никога не бива да се поставят леденостудени, а да бъдат малко по-хладки от измерената температура на тялото. Изпитано средство срещу високата температура е пиенето на сок от малини, на малинов компот или чай от сушени малини. Най-важното обаче е да се приемат достатъчно течности, за да не се обезводним. За предпочитане са водата, прясно изцедените плодови сокове, както и чай от липа, маточина, бъз, ехинацея, джинджифил или мента.

Весела БАЙЧЕВА

Един коментар към “Компрес с извара срещу висока температура и ангина

Вашият коментар