Емилиян Станев е гледал търновската премиера на „Иван Кондарев” в „Искра”

ivan_kondarev„Иван Кондарев” е вторият филм по произведение на Емилиян Станев, сниман в региона. Значителна част от снимките са били ситуирани в малкия подбалкански град Елена, с който са свързани голяма част от събитията в романа и съдбата на неговите герои.

Режисьорът Николай Корабов и операторът Емил Вагенщайн започват работа в края на септември 1972 г. Първите кадри са били заснети в Джупуновата къща и те са с участието на Стефан Данаилов в ролята на Костадин Джупунов.

В Елена и Златарица са правени по-голямата част от снимките на филма. Премиерата му излиза през 1974 г. Емилиян Станев, който по принцип бил много критичен към филмите и се отнасял към тях с недоверие, имал претенци най-вече към образа на Кондарев. Тази роля била поверена на Антон Горчев.

Емилиян Станев признава, че за прототип на Иван Кондарев е ползвал анархиста Петър Мазнев от Дебелец. В анкетите, които Иван Сарандев издава, писателят му разказва, че е описвал своя учител Йордан Грънчаров, а еленчани дълго говорили, че Иван Кондарев има черти и от учителя Иван Кършев. Така че в образа на героя има три реално съществували личности.

Йордан Грънчаров е бил учител в Елена през 1915 г. След като избухва Първата световна война, той заминава за фронта. В 1917 г. той е бил в състава на 27-и пехотен Чепински полк. Назначили са го за командир на картечна рота, след това е повишен от офицерски кандидат в чин поручик. След войната отново е бил учител в Елена, но след 9 юни 1923 г. е уволнен заради комунистическите си идеи, които го и погубват.
Петър Мазнев също е участвал в Първата световна война. Бил се е при Дойранското езеро, където боевете са били жестоки. Завръща се от фронта през 1918 г. с оформени анархистки убеждения и става инициатор за учредяване на анархистка група в Дебелец. Умира от туберкулоза.

Еленският учител Иван Кършев и Емилиян Станев добре са се познавали. Иван Кършев е роден в Елена, но е учил в Търновската гимназия заедно с Константин Кисимов. През 1923 го арестуват и измъчват, бит е до смърт в шлеповете на Дунава. Няколко години след това си е възстановил учителските права и се е върнал в Елена.
Голяма част от епизодичните образи в „Иван Кондарев” също са еленчани – д-р Христо Момчилов станал прототип на д-р Янакиев, Никола Георгиев, влязъл в романа като бившия учител на Иван Кондарев – Георгиев. Никола Агънски е прототип на Корфонозов.

Една от прожекциите на филма „Иван Кондарев” Емилиян Станев е гледал във Велико Търново. Реакцията му е била следната: „Да се представи цялото съдържание на романа със всичките конфликти и действащи лица, това значи да се направи в най-добрия случай телевизионен филм с много серии. Струва ми се, че в желанието си да поберат филмовия материал в определените часове за двете серии, романът е доста „пооскубан”. Боя се, че много от епизодите и конфликтите ще останат малко неизяснени за зрителя. Казано фигуративно, щом орехът е висок и пъртът трябва да е дълъг. Щом сценарият се прие такъв, какъвто го представиха, филмът трябваше да стане в три серии”.

Очаквайте – Влюбени студентки, Стефан Данаилов и „Търновската царица” 

Сашка Александрова

Вашият коментар