Влюбени студентки, Стефан Данаилов и „Търновската царица”

Днес се навършват 106 г. от рождението на Емилиян Станев

tyrnovskata_caricaФилмът „Търновската царица” е сниман през 1980 г. изцяло във Велико Търново и спомените са все още най-ярки, защото някои от актьорите, които са се снимали в епизодичните роли и в масовката, все още играят на сцената на търновския театър.

Площадът на Самоводската чаршия, цялата чаршия, районът на Старата болница и пътят към Великотърновския университет са били основните снимачни площадки. Една изгоряла вече къща точно над къщата-музей „Емилиян Станев” е била избрана да бъде родният дом на Старирадев. Публичният дом, който реално е съществувал във Велико Търново, също е пренесен на Самоводската чаршия. В действителност той е бил в къща по пътя за Самоводене.
Янко Янков е режисьор и сценарист на филма. Преди обаче той да се захване с повестта, към „Търновската царица” проявава интерес и Иля Велчев. Той поискал от Въло Радев да му уреди среща с писателя и режисьорът на „Крадецът на праскови” направил опит на 1 март 1978 г. Този опит е описан от Въло Радев така: „Знаеш, че режисьорът е млад, сигурно още не е направил големия си филм, но е доказал, че има чувствително сърце. Би ли се съгласил да се срещнете и да разговаряте за „Търновската царица?”.
„Въло, ще бъда откровен, както винаги е било между нас. Хич не ме интересува дали един младеж е дебютирал успешно или не. На мен ми е ясно, че в творчеството, особено в киното, човек може да се осъществи бързо, възможно е по пътя всичко да се случи…” Разговорът между двамата продължил дълго, защото Емилиян Станев не бил във възторг от идеята за екранизация на „Търновската царица”. Но все пак склонил и приел дебютантът да напише десетина странички – какво търси, как вижда нещата. Отсякъл обаче, че ако Иля се увлича от пикантерията – чешитите на града, публичния дом, двама няма да се разберат.

Повестта е екранизирана година след смъртта на Емилиян Станев. Снимките във Велико Търново са били мащабни. Ето какво е останало във вестниците от онова време като спомени на Надежда Станева, Янко Янков, Стефан Данаилов и Камелия Тодорова.

НАДЕЖДА СТАНЕВА: „Някога аз не успях да спася трите последни глави на повестта, които Емиилян унищожи. Затова сега много се безпокоя как ще завърши този филм”.

ЯНКО ЯНКОВ: „Като сценарист и режисьор аз може би имам основание да запазя в тайна финала на филма, за да може после той да предизвика интереса на зрителите. Но нека не правя това – ето моето становище, което ще подлежи на доуточняване докато завършим нашата работа. Образът на Марина съдържа в себе си най-прекрасните качества на нацията. И героинята извървява докрай пътя към саможертвата в името на народа си.”

КАМЕЛИЯ ТОДОРОВА: „Образът на Марина е наситен с драматизъм и развитие. Аз не съм професионална актриса, но се възхищавам на нея и много бих искала да изиграя убедително тази роля. Защото, от еднас трана, героинята ми дава много от себе си, а от друга, колкото и да умее да се превъплъщава един актьор на екрана, той винаги пресъздава собствената си същност”.

СТЕФАН ДАНАИЛОВ: „Възхитен съм от атмосферата на старото Велико Търново. И дано всичко това бъде завинаги съхранено, тъй като, както сме започнали да осъвременяваме, ще дойде ден, в който не само няма да има какво да покажем на поколенията, но няма да има и един филм къде да направим. Убеден съм – „моят” доктор Старирадев би могъл да звучи истински само тук…”

Стефан Данаилов и Камелия Тодорова са звездите в тази лента. Тогава и двамата били млади и красиви, студентки на тълпи преследвали и причаквали Стефан Данаилов. А след Камелия Тодорова тичали момчетата.
Мария Касабова, Мери Джамбазова, някогашната суфльорка Дучка Минчева са били момичета в публичния дом „Двата бели гълъба”. Те само минавали през кадрите, но физиономиите им се виждали и все още се разпознават, когато гледат филма. Солистът на търновската оперета Момчил Каназирев също е участвал във филма, правен по едноименната книга на Емилиян Станев. При това имал реплики. Изявявал се като един от бандата на Джоко Росич, а думите му били: „Търновската царица отиде в публичния дом”. Когато стане дума за този филм, певецът все още цитира репликата си, за която тогава взел хонорар от 200 лв.

Снимките продължили една година заедно с периода за озвучаване на лентата. Сега копие на „Търновската царица” има и в къщата-музей „Емилиян Станев” и заедно с „Крадецът на праскови”, е най-често пожелаваният филм от туристите.

Сашка Алексанрова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s